Mercedes Sánchez Varela

Head of EU Climate Policy

Mercedes Sánchez Varela is adviseur voor internationaal en EU klimaatbeleid, met veel ervaring in het vertalen van beleidsuitdagingen in future-proof en duurzame strategieën voor klanten in zowel de private als de publieke sector. Ze is momenteel Directeur en board member bij Chapter Zero Brussels, een spin-off van het World Economic Forum, die klimaat en governance bespreekbaar maakt binnen boards. Ze leidt er high-level discussies met EU- en bedrijfsleiders over de uitdagingen rond klimaatverandering, sustainable finance, koolstoftaks, en breder biodiversiteit, clean tech en hernieuwbare energie, alsook klimaatrapportering.

Mercedes werkte 14 jaar lang voor KPMG als hoofd van het EU-kantoor in Brussel en als partner verantwoordelijk voor EU-relaties. Ze leidde er een team dat dealde met pan-Europees gefinancierde contracten in verschillende sectoren en regio's. Ze was lid van talrijke besturen in de domeinen van overheid, infrastructuur en ontwikkeling, altijd in relatie met ESG en duurzaamheid. Daarvoor werkte ze in consultancy voor de EU, WB en EBRD, voor een advocatenkantoor in concurrentiezaken en voor het United Nations Development Programme UNDP in Afrika.

Als een echte EU insider weet Mercedes hoe Brussel werkt en ze combineert dit met een lange internationale carrière in consultancy. Ze is ook non-executive director in verschillende not for profit boards zoals BoardCompanion, een EU federatie van consultants en een museum in Brussel.

Mercedes studeerde Internationaal en Europees Recht in Parijs en Madrid.