Marleen De Troch

Mariene biologe verbonden aan de Marine Biology Research Group van de UGent

Marleen werd opgeleid als Master in de Biologie, optie Dierkunde (Universiteit Gent) en startte vervolgens een doctoraatsstudie over de biodiversiteit van kleine ongewervelden in tropische zeegrasvelden. Deze 5-jarige studie bracht haar in Kenia, Zanzibar, Mexico en de Filippijnen, waar ze veldwerk uitvoerde in samenwerking met de lokale partners.
Na haar doctoraat bouwde ze haar carrière verder uit door als postdoctoraal onderzoeker een tijdje aan de Universiteit van Stockholm (Zweden) te werken en verdere samenwerking uit te bouwen met onderzoekers in Zuid-Amerika (nu vooral actief in Argentinië, Ecuador en Brazilië). Ze vindt internationale netwerking dan ook zeer belangrijk in de opleiding van elke student en wetenschapper. Als lid van de recent opgerichte UGent Internationaliseringsraad hoopt ze daar toe bij te dragen.
De kers op de taart kwam er toen ze de unieke kans kreeg om deel te nemen aan een onderzoeksexpeditie in Antarctica. De vergaarde ervaring en levenslessen deelt ze graag met studenten tijdens haar lessen maar ook met het bedrijfsleven, waarbij er steeds meer samenwerkingen komen tussen wetenschap en industrie (Blue Economy).