Kiki Vervloessem

Adjunct Algemeen Directeur Opera Ballet Vlaanderen | Over leiderschap en balans bij Opera Ballet Vlaanderen

Na haar studies Latijn-Grieks behaalde Kiki Vervloessem, geboren in Mechelen, haar Licentiediploma Wijsbegeerte aan de KU Leuven. Ze voegde er een postlicentie Culturele Studies aan toe. Een intensieve dansopleiding klassiek en hedendaags liet haar vanaf haar veertiende de danswereld ontdekken, tot op de Olympische Spelen. Ze was ook docente klassieke dans terwijl ze haar loopbaan aanvatte in diverse cultuurorganisaties (Toneelhuis, Theater Zuidpool, …).
In 2003 maakte ze de overstap naar de communicatiesector: ze werd beleidsadviseur en woordvoerder van de Burgemeester van Antwerpen, de Federaal Minister van Werk en verzorgde de corporate communicatie van de Nationale Loterij. Ze zetelde inmiddels in diverse bestuursraden, zo ook bij Opera Ballet Vlaanderen (OBV). In 2017 maakte ze de overstap van de bestuursraad van OBV naar de werkvloer van het bedrijf. Ze leidde aanvankelijk het balletdepartement van de organisatie en is sinds 2019 overkoepelend Adjunct Algemeen Directeur van OBV, de grootste culturele organisatie van Vlaanderen. Met collega’s Jan Raes en Jan Vandenhouwe vormt ze samen de directie die de strategische koers van de organisatie uitzet.
OBV telt naast 130 vaste artiesten (musici, koorleden, balletdansers, …) zowat 300 medewerkers (techniek, finance, marketing, facilities, HR, productie, dramaturgie, …) en kan elk jaar rekenen op een paar honderd freelancers om per seizoen een tiental nieuwe producties in binnen- en buitenland te tonen. Uitvalsbasis zijn de prachtige historische operahuizen in Antwerpen en Gent die OBV als een goede huisvader beheert en ontsluit.

Kiki Vervloessem is lid van de raad van bestuur van oKo, de werkgeversfederatie van de cultuursector en bestuurslid van de Koninklijke Balletschool in Antwerpen. Ze vertegenwoordigt ook OBV bij Dance Europe Network en Opera Europa.

Als ze niet in operahuizen of theaterzalen vertoeft, vind je Kiki als supporter in voetbalstadia of langsheen een wielerparcours. Ze woont met haar man in Antwerpen en is mama en plusmama van 5 kinderen.