13.30 – 14.15
Open Sessie: Only Planet – hoe ziet de wereld eruit na de transitie?

In het duurzaamheidsdebat krijgen we veel doemscenario’s voorgeschoteld, maar Cathy Macharis stelt zich de wereld voor ná de transitie. En ze heeft ook een voorstel over hoe we daar op het vlak van mobiliteit en logistiek kunnen geraken. Aan de hand van 8 V’s – vermelden, vermijden, verschuiven, verschonen, versnellen, verbinden, veranderen en verliefd worden – vertaalt ze de klimaatdoelstellingen in een concreet mobiliteitsplan.

13.30 – 15.00
Round Table: De fluïde organisatie – hoe maken we werk van wendbaarheid en dynamische rollen?

In een fluïde organisatie is er een optimale mix van zelfsturing en hiërarchie. Mensen groeien mee naargelang de noden van de omgeving en hun eigen carrièrewensen, waarbij kennisdeling en het ontwikkelen van ieders potentieel centraal staan. Hoe creëert u een omgeving die dit mogelijk maakt? Hoe werkt een beslissingsproces in zo’n context? En welke impact heeft het op leiderschap? Wissel tijdens deze rondetafel ervaringen, twijfels, lessen, etc. uit. Anette Böhm geeft alvast een voorzet met hoe ze hier bij KBC naar kijken en bijvoorbeeld een intern trainingsplatform hebben ontwikkeld.

Gefaciliteerd door: TriFinance

14.30 – 15.00
Open Sessie: Onderzoek en industrie – de wisselwerking tussen de ruimte en de aarde

De ruimtevaart is in het verleden al een belangrijke testomgeving geweest voor duurzame technologieën. Hoe kon germanium, waarin Umicore wereldleider is, evolueren van nutteloos materiaal naar de drijvende kracht achter zonnepanelen in satellieten en Marsrovers? Hoe pakt men de business development hiervan aan? En hoe linkt dit ruimtesuccesverhaal zich aan de huidige maatschappelijke uitdagingen op aarde, zoals materiaalschaarste, meer duurzaamheid en digitalisering?

15.30 – 16.15
Open Sessie: The next evolution of humanity – de relatie tussen AI en de mens

Gaan we de ruimte koloniseren dankzij AI? Wouter Denayer roept op om eerst en vooral hier en nu actief na te denken over waar we met AI heen willen. De voormalige CTO van IBM relativeert kunstmatige intelligentie en ontmaskert enkele hardnekkige misvattingen. Tegelijk wijst hij op onze verantwoordelijkheid om beslissingen te nemen die de mens centraal zetten. Wat doen we bv. met de tijd die vrijkomt dankzij automatisering? Moeten onze werknemers dan voortdurend creatief zijn, en leidt dit eigenlijk niet tot slechtere werkomstandigheden? Hoe herdenkt u uw business op een manier dat we er écht beter van worden?

Gefaciliteerd door: Exact

15.30 – 17.00
Round Table: China’s New Normal en wat we daar o.a. als CFO van kunnen leren

Het motto van deze dag is “afstand creëert verbinding”, maar in het geval van China is Pascal Coppens het daar niet mee eens. Volgens hem is de afstand van het Westen ten opzichte van China te groot geworden, waardoor we te veel op het geopolitieke focussen en de enorme transformatie van het land niet meer zien. In deze sessie wil Pascal daar verandering in brengen. Aan de hand van sprekende voorbeelden verklaart hij hoe China de standaard zet voor innovatie. Hoe gaat China bv. om met de enorme hoeveelheid data waarover het beschikt, versus de strenger wordende regelgeving? Welke mentaliteit zorgt voor de extreme agility? En hoe uit zich dat in het bedrijfsleven? Ga met Pascal en met elkaar in gesprek over wat wij ervan kunnen leren als we ook hier werk willen maken van innovatie en disruptie.

Gefaciliteerd door: SpendLab

16.30 – 17.00
Open Sessie: Connecteren met uzelf om beter te connecteren met anderen

Aandacht, dankbaarheid en empathie: het zijn termen die in elke beschrijving van ’the overview effect’ terugkeren. En volgens Karin Laverge zijn het ook concrete stappen om tot succes en inspirerend leiderschap te komen. Net zoals astronauten meesters moeten zijn in focus en langetermijnvisie, hebben ook leidinggevenden baat bij een intrinsieke rust. Karin onderzocht hoe Belgische CEO’s en ondernemers mediteren, en hoe dat leidt tot meer mentale ruimte, meer veerkracht en meer creativiteit. In deze sessie vertelt ze hoe ook u uw brein hierin kunt trainen.